lauantai 16. huhtikuuta 2022

Kuusi kysymystä

Timo Tahvanainen vastasi näihin kysymyksiin sähköpostitse. Kiitos vastauksista.

 1. Alustavat tunnelmat kauden alla?

"Hyvä ja odottava tunnelma. Pitkä ja vaiherikas talvi takana, kovasti ollaan harjoiteltu ja vielä loppusuora ennen kuin kausi käynnistyy. Jipolla on tänä vuonna kasassa nuori, nälkäinen ja aggressiivinen joukkue."

2. En kysy suoraan mikä on Jipon tavoite alkavalla kaudella. Olisiko mitään järkeä sanoa että Jipon virallisena tavoitteena on nousu? Siitä saisi ehkä yhden näyttävän otsikon. Ja myös paineet. Jos kausi lähtisi vähän huonommin, niin tavoitteesta tulisi taakka. Sen sijaan jos tavoite on maltillisemmin esim. kolmen parhaan joukkoon, niin niille paikoille voi vielä päästä pelaamalla hyvän loppukauden. Joukkueella voi tietysti olla sisäisesti omat tavoitteensa eikä niitä tarvitse lausua julki. Mitä sanoisit tämän kauden tavoitteenasettelusta? Onko julkisesti asetetulla tavoitteella merkitystä?

"Tavoite on pelata ehdottomasti sarjan kärkipäässä ja taistella noususta. Muutokset meidän joukkueessa on melko isot viime kauteen verrattuna ja meillä on eri syistä aika vähän kovia harjoituspelejä alla, jonka lisäksi vastustajat Kakkosen A-lohkossa ovat melko tuntemattomia tämän hetken pelisuorittamisen osalta, joten ennustaminen on hankalaa. Olen kuitenkin luottavainen, että pystytään taistelemaan kärkisijoista. Mihin se lopulta riittää, aika näyttää sen. Tavoitteiden yleisestä julkistamisesta ollaan monta mieltä, mutta minusta niitä ei tarvitse peitellä jos tavoitteet ovat selkeitä. Meidän seurassa halutaan pelata tulevalla  kaudella ehdottomasti kärkisijoista ja noususta ja hieman pidemmällä tähtäimellä menestyksekkäästi miesten Ykkösessä liiganousua tavoitellen."

3. Mitä sanoisit otteluohjelman laatimisesta yleisesti ottaen? Minkälaisia asioita siinä pitää ottaa huomioon? Esim. päällekkäisyydet muiden lajien kanssa? Koetko että voit itse vaikuttaa riittävästi otteluohjelmaan?

"Me otamme huomioon ensisijaisesti katsojien toiveet seurakyselyn mukaisesti. Katsotaan myös mahdollisuuksien mukaan päällekkäisyyksiä isompien tapahtumien osalta Joensuussa sarjakauden aikana ja pyritään niitä välttämään. Toiveet esitetään Palloliitolle, joka toteuttaa toiveet mahdollisuuksien mukaan. Meillä yksi otteluohjelmaan vaikuttava tekijä on ollut pitkään olosuhteet. Tuleva kausi alkaa näillä näkymin Utrassa ja keskuskentälle siirrytään toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Mehtimäen tekonurmen valmistuminen viivästyy pahasti, joten pelit jatkuvat näillä näkymin keskuskentällä elokuun alkuun asti. Yksi ongelmallinen ottelu tulee olemaan Kalevan Kisojen aikaan juuri elokuun alussa. Silloin kaikki mahdolliset Joensuun irtokatsomot siirretään keskuskentälle, joten meidän pitää vielä tässä vaiheessa miettiä sille pelillä sopivaa pelipaikkaa: Onko se Joensuussa (onko Mehtimäen tekonurmi silloin vielä edes valmis?) vai pitääkö meidän suunnistaa jonnekin päin maakuntaa pelaamaan? Kokonaisuudessaan sanoisin, että otteluohjelmaan pystytään kyllä yleensä vaikuttamaan suhteellisen paljon, mutta totta kai sinne tulee pelejä ja muuttujia, jotka eivät osu seuran toivelistalle."

4.. Mikä olisi hyvä tapa tukea Jippoa taloudellisesti? Fanina voin tietysti ostaa kausikortin ja tukea sitä kautta. Mitä muuta voisin tehdä? Jos haluaisin esim. lahjoittaa Jipon edarille 50 euroa rahaa niin olisiko siinä mitään järkeä tai olisiko sillä merkitystä joukkueen toiminnan kannalta? Minkälaisia tukimuotoja voisi olla? Esim. kuukausittainen lahjoitus Jipolle tai Jipon jäsenyys. Jos minulla olisi oma firma voisin tietysti ostaa Jipolta mainostilaa.

"Paras tapa yksittäisille ihmisille on ostaa kausikortteja ja fanituotteita. Tietysti voi aina tuoda uusia maksavia katsojia Jipon otteluihin ja yleisesti puhua Jiposta, jotta meidän ottelut ja toiminta tulee entistä useammalle ihmiselle tutuksi. Meillä on kesällä myös katujuna ja jäätelökioski, joita käyttämällä seura saa lisärahoitusta toimintaansa. Jokainen seuran mukana elävä on meille tärkeä, on se sitten yksittäinen katsoja tai mainospaikan ottava yhteistyökumppani. Jos haluaa yksityishenkilönä vielä muulla tavalla tukea, niin voi ottaa minuun yhteyttä, kyllä me aina jotain mielenkiintoista keksitään!"

Seuraavat kaksi kysymystä ovat "bonuskysymyksiä" ja ne menevät aiheeltaan hieman sivuun Jipon toiminnasta.  

5. Oletko samaa mieltä väitteestä että kun kaksi melko tasaväkistä joukkuetta pelaa vastakkain niin lopputulos on jossakin määrin satunnainen? Peleistä kerätään nykyään monenlaisia tilastoja ja dataa. Mitä ne kertovat siitä mihin ottelut ratkeavat?

"On jossain määrin sattumasta kiinni tiukat ottelut. Yksi virhe tai yksittäinen loistava suoritus voi vaikuttaa koko ottelun lopputulokseen. Toisaalta otteluiden lopputulema riippuu yleensä kuitenkin monesta pienestä eri asiasta (maaliodottama, tilanteen vaihdot, blokkien määrä, kaksinkamppailujen voitot yms.), ettei yksilöllistä vastausta asiaan voi oikein antaa. Tilastot kertovat kuvaa ottelusta ja niistä voi päätellä asioita johonkin pisteeseen asti, mutta täyttä totuutta ne eivät yleensä pysty antamaan-"

6. Miten vakavaa jalkapalloilu lopulta on? Tietysti sitä tehdään tosissaan ja tavoitteellisesti. On yksilökohtaisia eroja miten vakavasti pelaaja ottaa lajin. Jollekin jalkapallo on vain harrastus. Joku toinen tähtää ehkä Veikkausliigaan. Jokainen haluaa varmasti antaa kaikkensa joukkueen eteen. Olet kokenut paljon voittoja ja tappioita ja olet nähnyt miten eri pelaajat niihin reagoivat. Miten siis vastaat kysymykseen miten vakavaa jalkapalloilu on?

"On sanottu, että jalkapallo on maailman suosituin leikki. Jalkapallon, kuten muiden joukkuelajien, mielenkiinto tulee minusta siitä että yritetään tehdä asiat mahdollisimman hyvin eli paremmin kuin vastustajajoukkue. Jalkapallo on joillekin ammatti, jolloin se on siinä mielessä vakavaa. Joillekin se on mukava harrastus, jolloin sen voi ottaa varmasti kevyemmin. Vastaus taitaa tähän kysymykseen riippua eniten vastaajasta. Loppujen lopuksi se ei kuitenkaan ole niin vakavaa, vaan elämässä on varmasti paljon tärkeämpiäkin asioita. Sisältöä jalkapallo tuo kuitenkin monille ihmisille, joten ilman sitä elämästä voisi puuttua jotakin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti