torstai 6. syyskuuta 2012

Joensuulaisia jalkapallokenttiä, osa 2

Lehmon urheilukeskus


Lehmon nurmikenttä sijaitsee Kontiolahden kunnan puolella. Matkaa Joensuun rajalle on kuitenkin vain pari kilometriä. Adoptoimme kentän nyt Joensuuhun. Lehmon Pallossa on aina pelannut monia joensuulaisia. Lehmon kentästä olen kuullut sellaisia arvioita, että se on seudun paras luonnonnurmi. Hyväkuntoiselta se on aina näyttänyt. Äskettäin kentän viereen valmistui uusi tekonurmi. Jossain vaiheessa pohdittiin vakavasti tekonurmen tekemistä luonnonnurmen paikalle. Minusta tuntuu hyvältä, että alkuperäinen kenttä säästettiin. Remontin yhteydessä kentän laidoille on pystytetty aidat, mikä tekee maisemasta hieman ankeamman. Pakkohan aidat on tosin melkein olla, jotta asiatonta liikkumista voidaan estää. Kentän laidalla on jyrkkä rinne ja vanha hyppyrimäki. Talvella alueella on hyvät hiihtoladut. Minkäänlaisia katsomoita siellä ei ole.

 
Vuonna 2001 Ratanat ja JiiPee pelasivat kesä- ja heinäkuussa evakossa Lehmossa, koska keskuskenttää remontoitiin vuoden 2002 Kalevan kisoja varten, ja Rantakylän kenttäkin oli jostain syystä poissa käytöstä. Olisiko Rantakylässäkin sitten ollut kunnostustyöt käynnissä samaan aikaan?

Kerron yhden muiston Lehmon kentältä. Ratanat kohtasi siellä Pasi Rautiaisen valmentaman Kooteepeen kesällä 2001. Ratanoissa pelasi tuolloin monta myöhempää Jipon pelaajaa, kuten Mikko Ikonen, Immo Eronen ja Tero Tahvanainen. Tiukka ottelu päättyi lukemiin 0-0. Pelin jälkeen Pasi Rautiainen jäi yksinään kentän laidalle kävelemään ja mietiskelemään syntyjä syviä. Yksi piste ei varmasti tyydyttänyt nousua hakevaa joukkuetta. Lopulta Kooteepee nousi kauden päätteeksi Ykköseen selvällä erolla muihin joukkueisiin. Myös JiiPee pelasi tuolla kaudella Joensuussa 0-0 tasapelin kotkalaisia vastaan, mutta saavutuksessa on se aika ratkaiseva ero, että se oli kauden viimeinen ottelu ja Kooteepee oli varmistanut nousunsa jo aiemmin.

Louhelan hiekka

 
Louhelan hiekkakenttä sijaitsee keskuskentän vieressä ja jäähallin edessä. Siinä on pelattu virallisia kolmosen ja ehkä kakkosenkin otteluita. JoPS:in faniryhmän rummut pärisivät täällä 2000-luvun alussa. Voi hyvinkin olla, että Jippo pelasi siinä muutaman pelin kakkosta noin vuonna 2004. Joka tapauksessa ainakin harjoituspelejä Jippo on siinä pelannut. Tekonurmien valmistuttua Louhelassa ei ole sarjaotteluita enää pelattu. Eihän hiekkakenttiä enää pidetä juuri minään, mutta aiemmin ne olivat tärkeitä, kun nurmikenttiä oli todella vähän.

Utran kenttä

 
Olen kuullut puhuttavan, että Mikko Ikonen ja kumppanit ovat nuorena pelanneet ja harjoitelleet myös tällä kentällä. Ratanoiden kotipaikkahan oli alun perin juuri Utran vieressä sijaitseva Rantakylä. Utran koulu valmistui kentän laidalle vuonna 1988. En tiedä mikä kentän käyttöaste on nykyään. Tietenkin koulu käyttää sitä ja talvella siinä on luistinrata.

Mutalan kenttä

 
Mutalan hiekka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta Rantakylän suuntaan. Kentän läheisyydessä on Mutalan kirkko ja ala-aste. En tiedä minkä verran virallisia otteluita tässä on vuosien varrella pelattu. Hämärästi muistelen, että jotain alempien sarjojen pelejä siinä joskus olisi ollut, mutta en ole varma.

”1950-luvulla urheilukenttien määräksi vakiintui viisi. Näistä kaksi oli keskusurheilukentällä, molemmissa 400 metrin juoksurata ja toinen nurmikenttä, toinen hiekkakenttä. Mutalassa oli 350 metrin kuonamurskalla päällystetty juoksurata ja Utrassa vastaavanlainen 300 m:n radalla. Niinivaaralla oli hyväkuntoinen ruohokenttä, jota ympäröi 400 metrin juoksurata. Tilanne pysyi ennallaan vuoteen 1967, jolloin ns. vanha keskusurheilukenttä poistui käytöstä Martikkalantien katkaisun vuoksi.” Lähde: Joensuun historia VI, sivu 239. Vanha keskuskenttä on siis ollut Niinivaaralla. Kiinnostaisi tietää, missä kohti se on sijainnut. Martikkalantietä ei taida olla enää olemassa tai ainakin nimi on vaihdettu.
 
Kenttäkierrokseni päättyy tältä erää tähän. Monta pienempää kenttää jäi vielä käymättä.
 
-jippofani

2 kommenttia:

  1. Uusimmassa Karjalan Heilissä (14.10) on lukijakysymys, millä nimellä Martikkalantie nykyään tunnetaan. Nimi on vaihdettu vuonna 1983. Ensi lauantaina selviää missä tuo tie on sijainnut ja sitä kautta ehkä myös kentän sijainti.

    VastaaPoista
  2. Olen hieman ymmällä asiasta. Lauantain Karjalan Heilin mukaan Martikkalantie (vai katu?) sijaitsi aivan eri puolella kaupunkia kuin Niinivaara. Tarkoitetaankohan "ns. vanhalla keskusurheilukentällä" sitten jotakin muuta kuin Niinivaaran entistä nurmikenttää, jonka sijainti on edelleen arvoitus.

    -jippofani

    VastaaPoista