torstai 26. heinäkuuta 2012

Mätäkuun juttu: Joensuulaisia jalkapallokenttiä, osa 1


Keskuskenttä
 
Wikipedian mukaan keskuskenttä on avattu vuonna 1934. Se ei vielä kuitenkaan ollut se keskuskenttä, jonka nyt tunnemme. Aikoinaan kenttää ympäröi ravirata. JoPS:in 80-vuotishistoriikin mukaan keskuskentälle tuli nurmi vuonna 1951. Voidaan sanoa, että kenttä on ollut suunnilleen nykymuodossaan vuodesta 1972 lähtien. Kenttää ympäröivä maavallikatsomo tehtiin vuoden 1972 Kalevan kisoja varten. Tämän jälkeen alue ei ollut enää sovelias ravien järjestämiseen, koska maavalli muodosti näköesteen. Uusi ravirata sijoitettiin Linnunlahdelle.
 
(Keskuskentän vanha pääkatsomo 1990-luvun alussa. Katsomosta näkyy kuvassa noin puolet. Kuvassa Karpalon pelaajia menossa katsomon alla sijainneeseen pukukoppiin.)
 
Tero Leinosen kirjoittama ”Kalevan kisat 2002” julkaisu kertoo vanhasta pääkatsomosta: ”Vielä heinäkuussa 2001 ajateltiin säilyttää vanha pääkatsomo, joskin sen edustuskuntoon saaminen tietäisi korjauksia. Varsinkin katsomon alla olevien tilojen saaminen kuntoon atk-laitteita varten vaatisi kovaa korjausta.” ”Elokuun lopussa kenttäremontti joutui uuteen tilanteeseen. Vanhan pääkatsomon kunto tarkastettiin, ja siinä huomattiin paljon puutteita. Betonipylväitten ja rautaisten tukirakenteitten kunto oli uskomattoman huono, ruostetta ja betoninpaloja irtoili jatkuvasti. Katsomon korjaamisen arvioitiin maksavan puolisen miljoonaa markkaa, mitä pidettiin aivan liian kalliina. Vanha pääkatsomo valmistui joskus 1940-luvun lopulla. Yleisesti sitä pidettiin rumana ja epäkäytännöllisenä. Paksut pilarit peittivät näkyvyyttä kentälle ja se oli vielä liian kaukanakin kentästä. Kaupunginhallitus antoi siunauksensa katsomon purkamiselle uuden tieltä."

Julkaisussa kerrotaan myös nurmikentän tilanteesta syksyllä 2001: ”Kentän remontointi oli edennyt suurimmaksi osaksi aikataulun mukaisesti. Vaikeuksia tuotti vain siirtonurmiurakka. Siirtonurmiongelmat vaikuttivat myös ratapinnoitteen laittamiseen, mikä näytti siirtyvän seuraavaan kevääseen. Siirtonurmi oli tarkoitus saada laitettua ennen talven tuloa, mutta sen siirtyminen seuraavaan vuoteenkaan ei aiheuttaisi mitään katastrofia. Paikallismediassa asiaan suhtauduttiin tuomitsevalla ja arvostelevalla asenteella. Siirtonurmi saatiin kentälle juuri ennen ensimmäisiä pakkasia, mikä helpotti varmasti monia osapuolia.” ”Kentän koko nurmipinnoite uusittiin 60 sentin syvyydelle asti. Juoksuratojen pinnoitetta ei päätetty poistaa, vaan uusi pinnoitekerros tuli edellisen päälle.”

Keskuskenttä on ollut Jipon kotikenttä heti seuran ensimmäisestä kaudesta 2002 lähtien. Joensuun Areena valmistui kentän laidalle vuonna 2004. En oikeastaan tiedä, miten pukukopit järjestettiin ennen areenan valmistumista. Keskuskentälle on määrä rakentaa vihdoin uusi pysyvä katsomo. Rakentaminen alkaa näillä näkymin syksyllä. Jäämme jännityksellä odottamaan, mitä tuleman pitää.

Rantakylän nurmi
 
 
 
En tiedä, milloin Rantakylän nurmi on tehty. Arvailen, että se saattaa olla tehty 1980-luvun alussa. Se on ainakin ollut olemassa niin pitkään kuin minä muistan. Jippo on harvoin pelannut siellä. Kauden 2002 kausijulkaisun mukaan kesäkuun ottelu Jippo-JJK on pelattu Rantakylässä. Kakkosjoukkue ja juniorit ovat pelanneet siellä enemmän. Nykyään Rantakylän nurmi on Joensuun Palloseuran ja Riverballin kotikenttä. Kenttä on kokenut vuosien varrella vain vähän muutoksia. Ympäröivä aita tehtiin joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Koillispuisto
 
Koillispuiston tekonurmi avattiin käyttöön vuonna 2009. Ensimmäisestä Jipon ottelusta siellä jäi hyvä muisto: Vaasan Kiisto kaatui 2-1 Petteri Rönkön viime hetkien maalilla ja keväisen päivän lämpötila oli lähes 20 astetta. Kenttä on hyvällä säällä katsojan kannalta hyvä, koska pääsee lähelle. Pelaajien kannalta fasiliteetit eivät ole riittävät: ei kunnollisia pukukoppeja eikä juoksevaa vettä. Mehtimäelle on määrä tehdä uusi tekonurmi ensi vuodeksi. Jos se on valmis ensi kevääseen mennessä, niin Jippo ei enää Koillispuistossa pelaa.
 
-jippofani

PS. Historiallisena kuriositeettina mainittakoon, että takavuosina Niinivaaralla oli nurmikenttä, mutta siitä luovuttiin 1960-luvulla, kun aluetta kaavoitettiin uudelleen. Lähde: Joensuun historia VI.

2 kommenttia:

  1. Koillispuiston tekonurmikenttä on valmistunut vuonna 2005.
    Aika kauan ennen avajaisia, mm. kesällä 2008 kentällä pelattiin Kai Pahlman turnausta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos korjauksesta. Jipon ensimmäinen virallinen ottelu siellä taisi olla vasta 2009. Nyt kun ajattelin asiaa, niin muistiin palaili pätkittäin, että taisin olla Koillispuistossa katsomassa Jippo-Kings harjoituspeliä jo joitakin vuosia aikaisemmin.

    -jippofani

    VastaaPoista