sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Pakkasherran ehdoilla - talvikausi on Suomessa pitkä




Pääsin jututtamaan Tero Tahvanaista pian ilmestyvän kausijulkaisun merkeissä. Muun ohella ehdimme vaihtamaan muutaman sanan siitä mitä kuuluu Jippon talvikauteen, niin yleisesti, kuin juuri tällä kaudella. Aiheesta seuraavassa:

**************************

"Kun kausi syksyllä päättyy, levätään kuukausi - puolitoista, ja oikeasti levätään", Tahvanainen kertoo. Hän painottaa, että "kausi on pitkä ja siksi on tärkeää, että mieli ja kroppa lepää". Kun "pään nollaus" on tehty, niin joskus marraskuun puolessa välissä on aika palata harjoittelemaan.

Tahvanainen kuvailee harjoituskauden alkua loivaksi, "pelataan paljon ja harjoitellaan kevyesti". Alkukuukausien tarkoitus on lähinnä nostaa kuntoa. Kevyttä tahtia pidetään yllä aina tammikuulle asti, jolloin ruuvia aletaan kiristää. "Tammi- ja helmikuu ovat ehdottomasti raskaimmat kuukaudet kalenterivuodesta, mutta ennen kuin huomakaan, niin on taas maaliskuu" Tahvanainen hymyilee.

"Helmikuussa ja maaliskuussa keskitytään jokaisen pelaajan henkilökohtaiseen harjoitteluun, niin fyysiseen kuntoon kuin taitotreeniin." Tätä sanelevat myös olosuhteet. Hallin tilat ovat rajalliset, eikä joukkueen kanssa päästä aina pelaamaan koko kentällä. Kysymykseen, muuttuisiko harjoitusohjelma, jos säät sallisivat ulkotreenit läpi vuoden, Tahvanainen vastaa hetken pohdittuaan, että "olosuhteiden mukaan mennään joka tapauksessa. Voi olla, että jos meillä olisi erilainen ilmasto, vaikuttaisi se myös harjoitteluohjelmaan."

Tahvanainen painottaa, että "Suomen talvikausi on todella pitkä". Puolivuotta sisätreeniä tarkoittaa, että "pitää ottaa huomioon, ettei voi mennä liian kovaa aluksi". Ei voida aloittaa marraskuussa täydellä teholla ja olettaa että kroppa ja pää kestäisivät mukana. Tässä vaikuttavat myös olosuhteet kaikkein selvimmin, ja ollaan olosuhteiden armoilla. Talvi ei ole ainoastaan pitkä, se on myös pimeä ja raskas.

Kun säät lopulta sallivat huhtikuun tienoolla, siirrytään ulkokentälle ja aletaan painottaa joukkueharjoituksia ja taktista puolta. Pitää ottaa huomioon myös se, että kauden aikana harjoittelua on vähemmän, jos kunto nostetaan liian kovaksi juuri ennen kautta, voi tulla jyrkkä pudotus, joka näkyy sitten kentällä.

Kulunut vuosi on sujunut Jippolla hyvin. "Pelaajat on hyvässä kunnossa ja hyvältä näyttää", Tahvanainen toteaa hymyssä suin. "On tullut lupaavia nuoria pelaajia mukaan edustukseen harjoittelemaan", hän lisää. Kysyttäessä, nähdäänkö uusia naamoja kentällä tulevalla kaudella Tahvanainen vastaa, "jos harjoittelee hyvin ja pelit sujuu, niin varmasti saa peliaikaa", nuorien pelaajien nostaminen mahdollisimman haastaviin kuvioihin kuuluu jo lähtökohtaisesti Jippon toimintamalliin.

**************************

Lisää Tero Tahvanaisen aatoksia löytyy lähitulevaisuudessa julkaistavasta kausijulkaisusta.

3 kommenttia:

  1. Kiitoksia hienosta ja mielenkiintoisesta blogistasi. On hienoa päästä lukemaan koti- ja kasvattajaseuran kuulumisia näin ulkojoensuulaisenakin. Jään mielenkiinnolla odottamaan kauden alkua ja blogin etenemistä.

    -Läppä

    PS. Korjataan sen verran, että Suomi kirjoitetaan isolla, vähintään otsikossa sen olisi syytä olla oikein.

    VastaaPoista
  2. Hups. Kiitos korjauksesta! Kaikenlaista sitä kiireessä pääseekin sattumaan. Toisaalta tämä tuskin jää viimeiseksi virheeksi, joten oikaisut ovat paikallaan jatkossakin, jos tämän luokan huolimattomuutta on havaittavissa.

    Ja hauska kuulla, että blogi on herättänyt kiinnostusta. Seuraan itsekin mielenkiinnolla mihin tässä vielä päädytään.

    -Arska

    VastaaPoista
  3. Futisfoorumilla oli puhetta fanitapaamisesta lauantaina klo 14. Aika ei oikeen sovi minulle. Meen lauantaina illalla kendomatsiin ja sen jälkeen voisin pyörähtää Jetissä (klo 21 jälkeen) Saa tulla moikkaamaan.

    -luen en kirjoita

    VastaaPoista